The Manawatu Golf Club, New Zealand’s oldest golf course, was established in 1895. It is located in Hokowhitu which is approximately 4km from the city centre. The old clubhouse has been renovated and altered significantly over the years but was no longer a practical facility for today’s members. There had been many proposals for a new facility over the years, but funding was always an issue.

The new building came about through the dedication of a group of Members who were committed to making progress. It was agreed that the solution was to make best use of the newer portions of the existing Clubhouse and to create new Lounge and Office facilities to meet current Club needs. The existing building did of necessity influence the new design, however this does not detract from the overall image which was required; that of a pavilion in a park. The main floor level was raised to match the existing locker room level, giving the building a stronger presence, and making the most of the views across the course. Planning centered around a Café with outdoor deck for day use, and Lounge for evening use. These are linked so that functions can spill from one space to the other depending on need. The Café deck opens to the North with a view over the practice green and fairway. This keeps the more jovial conversation away from the first tee and the 18th green, which are overlooked by the Lounge. The Kitchen is central to the Lounge and Café allowing the Caterer to better manage staff between the two. A neutral colour palette is used throughout. This allows the building to sit quietly in the golf course environment and internally provides a background for themed functions. The strong forms of columns, solid walls and decks combine to create a landmark building. Humphries Construction demolished part of the existing buildings to make room for the new facilities to give a total building area of 1536 sq. m which includes 772 sq m of the old club rooms that were refurbished. The old club rooms covered 1188sq m. The basement, built alongside the existing one, is constructed of concrete block walls and reinforced concrete floor slab. The block walls are spanned with a pre-stressed rib & infill slab above to form a new office and administration area. Ground levels were built up to provide new kitchen, bar, lounge and dining area on the same level of the offices and all of these areas covered generally with trussed roofs and corridors covered with flat roofs. The floor slab at this level is reinforced concrete on hardfill generally but some suspended Hibond flooring. The spans over the lounge/dining/kitchen area are significant and achieved with the judicious use of structural steel supported on concrete columns and piled foundations. The covered deck walls and soffits surrounding these areas are lined with nicely detailed Titan-board linings and Saligna weatherboards. The existing toilets and changing rooms were reconfigured and refurbished. The existing Professional’s Shop was refurbished and re-roofed. Construction of the new part of the clubrooms also created some challenges as it fits between two existing buildings, both from different time periods and different construction style, with some timber and some concrete. Due care and attention was paid to protection of the existing buildings from the weather and the effective co-ordination of workers on site. The extensive use of this Titan Board and it’s attractive detailing in the fascia, soffits, and wall cladding was demanding and required the use of competent labour resources to complete this time consuming task.

The trusses were large and cumbersome and care was given to providing a safe work environment for workers to erect them.
The Club’s time frame was the project’s biggest challenge. The team worked hard to stay on track to complete the project by mid November, just before a national tournament.

The golf club was open every day and we had to work around players and try not to upset the day to day running of the club. The site was fully fenced but we had a limited space in which to work. Dodging the odd golf ball created its own challenges too.

The project was handed over two weeks early.


Click an image to enlarge

 

 

 

 

 

Project Type
Archive

Client
Manawatu Golf Club Inc

Project
New Club House

Site
Centennial Drive, PN

Completion
November 2009

Architects
Campbell Architects

Promotion
Feature Project